BYBOTIPS

Vart är det egentligen allra bäst skidåkning? Vilka skoterleder ger bäst upplevelse? Vart cyklar de som vet? Och vilken vandring är mest storslagen? Vilka vet väl bäst om inte de som bor här!

Cross country

Bybotipset från Ida Klockervold Ljusnedal
Anåfjällsrundan är det inget som slår tycker jag. Det är lite kliv kliv överlev i början med uppförsbacken upp till trädgränsen men sen är slingan däruppe otroligt vacker. Dessutom finns en värmestuga vid dåligt väder och ett vindskydd där solen ligger perfekt för en paus. Vill man kan man fortsätta en bit upp mot fjälltopparna Gråstöten eller Anåfjällstoppen ospårat eller på skaren när det tillåter.

Bybotipset från Eva Ganell, Funäsdalen
Det beror så mycket på vilken tid på säsongen och väder och vind vilket som är bäst för dagen och det är den valmöjligheten som gör Funäsfjällen så unikt.
I början på skidsäsongen är det underbart att få åka Mittåkläppsspåret (#106) och komma upp ovan trädgränsen trots den jobbiga uppförsbacken som aldrig tar slut.
En kall januaridag när det är -25 grader nere vid sjön i Funäsdalen åker jag upp till 8 km spåret i Fjällnäs(#514) där det då oftast bara är ensiffriga grader och sol ovan kallmolnen i dalen.
På vårsäsongen när det är längre ljusa kvällar och man kan åka en sväng efter jobbet blir det spåret från Hållan till Malmbäcksstugan eller Lillåsslingan (#500).

Bybotipset från Lars Nelson, med ett OS-guld på meritlistan
En av mina favoritturer, och som jag åker regelbundet på vårvintern, är Bruksvallarna – Ramundberget. Bruksvallarna via Mittåkläppsvägen på uppvägen och Ösjödalen på hemvägen. I stort sett samma sträckning som tävlingsbanan på Fjälltopploppet som går i slutet av april.
Det är en krävande tur som mäter ca 27 kilometer och 675 höjdmeter, men om man vill spara lite på krafterna kan man ta liften upp i Ramundberget.

Bybotipset från Thomas Olsson, Tännäs
En favorittur för mig är att en fin vårvinterdag åka från Hållan till Tännäs, då har man solen i ansiktet och nästan alltid en lätt medvind. När man passerat Lillåsslingan och kommer ner på myrarna så kan man ibland vara ensam åkare i flera kilometer vilket skapar en härlig känsla av vildmark. Många vänder vid raststugan Klyfttjärn men har man möjlighet så fortsätt hela sträckan till Tännäs så blir det ca 21 km åkning där spåret på slutet sveper ner över åkrarna med härlig utsikt över fjällbyn Tännäs för att landa nere vid kyrkan.

Bybotips från Sara Öhman, Funäsdalen
På med solkrämen, klä dig i flera lager. Skida sedan Svalåtjärn-Hållan-Funäsdalen. En perfekt njut-tur, som gärna får ta hela dagen, med mer nerförsbackar än uppförsbackar. Rekommenderar att ta med sig eget fika och gräva en solgrop vid Anderssjön, men vill man åka lätt så passerar du både Andersborg och Malmbäcksstugan på turen.

Skoter

Bybotipset från Tommy Söder
Jag skulle rekommendera att åka över Skenörsfjället bort till Gröndalen för att ta sig rakt igenom friåkningsområdet (från vindskyddet mot Långbrottleden). För att sedan åka till Kariknallen och ta en fika.

Bybotips från Lillemor Rolf och Kjell Eriksson, Bruksvallarna
En av våra favoritturer med skoter är leden över Kölen och Vallarfjället. Målet brukar vara Djuptjärn och pimpelfiske. I regel är rödingen på hugget. I Vi brukar nästan alltid stanna till på högsta punkten och beundra utsikten över Helags, Sylarna, Skarvarna, Mittåkläppen etc, fina snöklädda toppar åt alla håll. Övernattning i tält ger en extra naturupplevelse till fiske- och skoterturen.

Bybotipset från Johan Hjort, Ljusnedal
En kortare favoritsväng är min fikatur. Från Ljusnedal mot Andersborg med våffelstopp, sen vidare till Kariknallen för en kaffe och kanske en sötsak, sen Bruksvallarna och hem till Ljusnedal.
En längre favorittur är Ljusnedal, Lillfjället, Medskogen, Råndalen, Lofsdalen via Högvålen, Tännäs och hem. Åker man i lagom tid på förmiddagen kan man med ett lunchstopp i Lofsdalen åka med solen i ansiktet hela vägen.
I övrigt rekommenderar jag alla turer som inkluderar Helags. Jag åker gärna skoter ensam, mest för att komma ut och känna på naturens skönhet och krafter.
Ett tips till alla, håll till höger och som pappa sa ”Kör lite ma huvve också å ihtt bare ma tommen.”

Bybotipset från Jennie Modd, Funäsdalen
Mitt tips är att packa med lite ved, mat och pimpelspö och ta skotern upp till Acktjärn. När solen inte lyser så starkt i byn så fångar man kvällssolen på ett helt annat sätt där uppe. Passa på att göra en eld, pimpla lite och laga mat i en härlig miljö. Oftast inga människor och på kvällen brukar det också vara bra med fisk.

Cykel

Bybotipset från Anna Rindborg, Funäsdalen
330: Kåvanrundan, 331: Ljusnanturen och 332: Röstbergsleden.
Tre olika leder som jag gärna sätter ihop till en. En riktigt varierad tur både vad gäller svårighetsgrad och terräng. Flow-känslan man får längs Ljusnan är oslagbar och jag stannar gärna för att svalka av mig med ett dopp. Rolig utförslöpa ned till Ljusnedal och en utmanande stigning upp på Röstberget igen med belöning i form av storslagen utsikt över bl.a Skarvarna, Anåfjället och Funäsdalsberget. Vill man lyxa till det extra mycket glider man ner till byn och tar sig en gokaffe på Nya Jonssons eller Ediths. 

Bybotipset från Stig och Eila Brännström, Messlingen
Vi vill tipsa om Stadsårundan 230 och Ruvallsrundan 231 som du kan uppleva från cykelsadeln i Messlingen. Vi utgår från parkeringen mellan restaurangen och affären i Baggården. På skogsstigar, kärrvägar, spänger och gamla bystigar med svagt kuperad terräng slingrar sig dessa cykelleder. Stadsårundan är något enklare och Ruvallsrundan mer utmanande.
Bron över Stadsån som passeras är en fin plats för fika och varför inte ett svalkande dopp i gölarna strax nedanför bron. Bäverhyddan likaså, ett vindskydd som ligger intill Stadsån med grillplats och möjligheter att ta ett kanske välbehövligt dopp, vi tar fram termos med tillbehör här.

Bybotipset från Sarah Thorén, Funäsdalen
Minst en gång per sommar gör jag den här långturen. Den borde vara på varje mountainbikecyklists ”Bucketlist” i alla fall om jag fick bestämma. En tur med extra allt – och lite till om du vill!
Då vi bor i Funäsdalen så börjar turen tidigt på morgonen med att vi rullar genom byn och viker in Vivallsvägen (Led 2). Här startar vi med ett skönt tramp längst en gammal körväg i lätt slakmota. Det blir en bra uppvärmning på vägen upp mot Vivallen. Så småningom övergår vägen till en superhärlig och lätt singletrack över fjället mot Järvåsflon och sedan vidare flow ner mot Flon och Bruksvallarna. Här är det bara att njuta av riktigt fin fjällcykling.
Efter Flon tar vi vänster och rullar vidare upp mot Bruksvallarna. Passar på att ladda om för många höjdmetrar, innan vi viker höger upp mot Mittåkläppsvägen (Led 141) Nu blir det riktigt tufft, men inte svårt. Nu väntar 10 km uppför på grusväg, i storslagna vyer med utsikt över tjärnar, Helagsmassivet, Skarsfjället, Ramundberget och förstås vackra Mittåkläppen.
Nu närmar vi oss det första stoppet – i Djupdalsvallen blir det Våffla och kokkaffe. Ja, det är ett måste. Punkt. Kom ihåg att fyll på vattenflaskan i kallkällaren precis utanför våffelbruket innan du trampar vidare mot Gruvorna (Led 145) Härifrån är det en singetrack som bitvis är både smal och stening och svagt uppför innan du når högfjället och den vidunderliga vyn som bara måste upplevas på plats. Här stannar vi alltid upp en stund och njuter av vyerna. Vid de historiska Gruvorna där det bröts järn-, och kopparmalm under 1700-talet finns mycket att läsa.
Tillbaka mot Mittåkläppsvägen passerar vi flera dagbrott och välbevarade efterlämningar från gruvdriften. Här blir det lätt-trampat på magiskt fin och bred stig (Led 144). Väl framme vid Fålåtjärn och Mittåkläppsvägen rullar vi ned mot byn igen och klappar oss själva på axeln. Dels för att vi klarat av alla dessa höjdmetrar över två fjäll, men också att vi har fyllt på upplevelsekontot rejält. Efter bommen når vi mitt favorit-fik ZeLe Café. Galet mysigt, trevligt och hembakat såklart!
Vi tar landsvägen hem till Funäs igen.Det här är en kombination av flera olika cykelleder, vilket gör Funäsfjällen till ett cykelparadis för alla, oavsett nivå och hur lång eller svår tur du vill cykla!

Bybotipset från Malin Stang, Tänndalen
Min favorittur är att kombinera 537 Rappleden och 538 Östra Kroktjärn för att få en härlig blandning av tekniska stigar, spångcykling och få avsluta med grävd flowig cykling hemåt längs med Rappleden.
Ta gärna med lite fika i ryggsäcken och njut av vyerna när du kommit upp på kalfjället och tagit alla höjdmeter. Självklart är det OK att gå i backen upp från Fjällnäs och siktar du på att cykla hela backen: glöm inte att växla ner så att benen är fräscha när det roliga börjar!  
Vid sämre väder eller en tröttare dag så går det bra att bara hoppa över Östra Kroktjärn och hålla sig bland träden på Rappleden.  

Bybotipset från Sara Jacobsson Funäsdalen, som ofta cyklar tillsammans med Malin Bäckström
Vi brukar starta på IP och ta Kåvanrundan, den är lättkörd första biten efter att man åkt Funduro ner och blir perfekt uppvärmning innan man vänder och cyklar tillbaka längs Ljusnan. Det är både stökigt och flowigt vilket är jättekul!
När vi är framme vid riksvägen igen cyklar vi uppför backen till bron och vid broräckets början svänger vi ner till höger för att cykla Ljusnanturen. Denna tur är också både trixig och kul, några lite svårare passager med stora stenar, rötter och en bro med Ljusnan på ena sidan och bäck på andra, hittills har vi tagit oss över torrskodda! Vi vänder vid kanotupptagsplatsen och cyklar tillbaka mot IP. Sista biten innan vi är framme väljer vi antingen Funduros väg uppför vilken är lite mer lättkörd och är vi pigga tar vi knäckarbacken rätt upp innan vi tar oss tillbaka till starten på IP!

Vandring

Bybotipset från Marie Klockervold, Ljusnedal
Guldtur 250 Hällmålningsrundan
Särskilt om man har sett hällmålningarna några gånger och har lite kort om tid är mitt tips att gå Hällmålningsrundan medsols, omvänt håll mot skyltningen, om man ska korta av turen. Observera att längs första sträckan kan det komma mötande cyklar pga kombinerad vandring/cykelled.
Väl framme vid Fiskhålsgraven så missa inte att följa stigen ner genom stenblocken till den lilla tjärnen där dvärgrödingen huserat i tusentals år. Efter en fikapaus vid tjärnen så klättra upp till västra sidan av canyonen och följ den en bit uppåt för att få en ännu mäktigare utsikt uppöver och ner i canyonen. Vänd tillbaka och följ den märkta leden till Evagraven.
Om tid och ork finnes går man om Hällmålningarna, annars tar man genvägen och följer Evagravens östra sida på leden till Ruvallens parkering. I september lyser ripriset i alla skalor av rött längs Evagraven.

Bybotipset från Ida Siggelin, Bruksvallarna
Guldtur 350 Anåfjället
Variationen av turer och sevärdheter är det jag uppskattar med med Funäsfjällen. Den här turen har lite mer utmaning men belöningen när man börjar nå toppen är värd allt! Gå gärna med stavar. Du kommer snabbt upp på kalfjället och dess magiska värld. Känns nästan som att gå på månen och dess steniga ”vågor” gör denna tur unik.
Mitt tips är att besöka toppen mer mot eftermiddagen/ kvällen då solen börjar gå ner. (Men gå inte ner när det redan har blivit mörkt). Ljusspelet och den utsikten är bland de vackraste som finns. De bästa med denna tur är att nästan uppe på toppen finns tjärnen Ånnfjällstjärnen på 1106 möh. Där man kan ta ett dopp efter den branta stigningen upp. Ett annat tips är att ta sig upp till Ånnfjällstoppen på 1301 möh. Eftersom inga högre toppar finns nära är utsikten härifrån helt fantastiskt. 

Bybotipset från Klas Ernehult, Tänndalen
Jag gillar löpning och då helst på steniga stigar i skog och på fjäll. Trailrunning som de moderna säger och då är Guldtur 559 Malmagsvålen som klippt och skuren för mig. Slingrande stig som aldrig blir tråkig. Genom björkskog och förbi blanka tjärnar. Halvvägs blir skogen glesare och där skymtar jag stugan på toppen där belöningen väntar i form av ett rejält fikabord med utsikt över precis allt. En chokladbit från ryggsäcken och stunden är fulländad.
Sen vidare ner i skogen, stigen går upp och ner hela tiden. Efter Röstvallen följer leden längdspåret en stund för att sen ansluta till samma stig som jag följde på vägen upp.
Känner jag mig stark så utökar jag rundan med Guldtur 560 Östra Kroktjärn när jag kommer till korsningen där den svänger upp på fjället. Öppna vyer och fina stigar. Turen avslutar jag gärna med ett bad i Malmagen.

Bybotipset från Maja Rönnblad, Funäsdalen
Favorittur: Livsäterån (nr 550)
Livsäterån är en lätt tur som passar alla, liten som stor, pigg som trött. (Har tom gått den med kryckor). Magiska vyer hela vägen eftersom man nästan direkt hamnar på kalfjället.
Man passerar en liten bäck som är ett perfekt ställe för drickspaus, en kåsa kallt fjällvatten är nästan ett måste på en tur. När man kommer fram till Livsäterån kan man ta sig ett uppfriskande dopp. Det finns många bra platser att sitta och fika eller laga lunch på, eftersom det inte är en så lång tur kan man bära med sig något extra gott.

Det är Västra Härjedalens Bygdesamrådsgrupp – de sju byalagen i Funäsfjällen som förvaltar Guld- och KulTurerna.

en_GBEnglish (UK)